четверг, 25 октября 2012 г.

Як безпечно фіксувати на фото та відео події виборчого процесу (практичний випадок)


Сьогодні безпосередньо біля офісу ІМІ нарешті заасфальтували ями на
в'їзді у двір, але при цьому не обійшлося без явної агітації за одного
з кандидатів по місцевому мажоритарному округу Києва.

Ми вийшли зробити фото і в процесі цього майже впритул наблизилися до  робітників. Але поряд з ними виявився хлопець, який одразу доволі агресивно почав запитувати хто ми такі (очевидно, він контролював або й керував робітниками). 
Після пред'явлення посвідчення питання в нього начебто відпали, але тепер уже нам стало цікаво: чому така реакція? Хлопець пояснив, що не хоче фігурувати на фото, а нас запідозрив у причетності до конкурента свого кандидата, офіс якого розташований на іншому боці нашого кварталу. Каже, що раз ви журналісти - маєте повне право робити фото. Ми зі свого боку його запевнили, що закриємо його обличчя на фото.

 Висновки з цього усього такі: 
 1. Фотозйомку подібних подій варто робити з певної дистанції, а не впритул - це зменшує ймовірність встрягнути в конфлікт чи з'ясування стосунків з учасниками події. 
 2. Учасники події в принципі мають право вимагати, щоб вони не фігурували на фото (ч. 1 ст. 307 Цивільного кодексу), але інша справа, якщо здійснюється панорамна зйомка події загалом або відповідна особа робить щось протиправне. Про це треба пам'ятати. 
 3. Спокійна відповідь на претензії значно знижує ймовірність виникнення конфлікту. 
 4. В даному випадку "старший" над робітниками-агітаторами явно  диференціював журналістів за статусом від інших громадян. Тобто на статус журналіста, хоч і не завжди, але зважають. Головне - спокійно і переконливо довести свій статус посвідченням.
 
 
Фото: Крістофер Міллер

Комментариев нет:

Отправить комментарий