понедельник, 29 октября 2012 г.

Рух "Стоп Цензурі!" заявляє про політичну цензуру в Україні


Журналісти громадського руху "Стоп Цензурі!" поширили заяву у якій йдеться про існування в Україні системної політичної цензури, кричущим прикладом якої стала ситуація в інформаційному агентстві УНІАН. 




 Заява руху "Стоп Цензурі!"

 "Ми, журналісти руху «Стоп Цензурі!», заявляємо про існування в Україні системної політичної цензури, кричущим прикладом якої стала ситуація в інформаційному агентстві УНІАН. Керівництво агентства заборонило згадувати на сайті УНІАН прізвища президента України Віктора Януковича, прем’єр-міністра Миколи Азарова та спікера ВР Володимира Литвина у негативному контексті та зобов’язало редакторів сайту попередньо узгоджувати з ним всі новини з цими прізвищами. Новину під назвою «На Банковій – пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою», яка з’явилась на сайті агентства 26 жовтня, було негайно видалено, а двох редакторів – Любов Жаловагу та Валентину Романенко – оштрафовано на 200 грн. кожну за згадування прізвища президента в негативному контексті. Ми вимагаємо від менеджменту агентства УНІАН негайно припинити ганебну практику цензурування новин, та усвідомити свою відповідальність перед законом та власними читачами.

 Оскільки цензура в УНІАНі має очевидний системний характер, ми вимагаємо від керівництва агентства публічно пояснити, з чим пов’язана заборона висвітлювати діяльність Януковича та інших вищих посадових осіб держави в негативному світлі: чи є це прямою вказівкою Адміністрації Президента, волею власника, чи ініціативою керівництва холдингу?

 Ми також закликаємо керівництво УНІАНу – зокрема, головного редактора Вадима Осадчого, згадати про професійну гордість, адже неминучим результатом такої політики УНІАНу є падіння авторитету і рейтингу колись одного з провідних українських ЗМІ, яке досі продовжує виробляти унікальні і цікаві новини. Найбільш очевидною причиною заборони висвітлювати діяльність Януковича в негативному світлі є тиск з боку політиків, зокрема, з боку Адміністрації Президента.

Тому ми звертаємось до Адміністрації Президента з вимогою публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні, зокрема, хто саме давав вказівки Вадиму Осадчому щодо виключно позитивного висвітлення діяльності Януковича, та хто «дзвонив з істериками» після появи критичної інформації про кортеж президента на сайті агентства 28.08.2012.

Ми також закликаємо Адміністрацію Президента публічно пояснити, з чим саме пов’язана відсутність критики про діяльність вищих посадових осіб держави у переважній більшості національних ЗМІ.

 Ми підтримуємо опір наших колег з УНІАНу, які заявили про цензуру, і вважаємо, що їх вчинок заслуговує на повагу.

Рух "Стоп Цензурі!" оголошує, що вживатиме всіх необхідних засобів, щоб захистити наших колег, якщо їх будуть переслідувати у зв’язку з їх намаганням об’єктивно висвітлювати події.

 Рух «Стоп Цензурі!» також підготував окреме звернення до міжнародних структур з приводу існування в Україні цензури щодо висвітлення діяльності вищих посадових осіб."

Комментариев нет:

Отправить комментарий