вторник, 2 октября 2012 г.

Депутатам Верховної Ради України: ваш голос є необхідним!


Депутатам Верховної Ради України: ваш голос є необхідним!

WAN-IFRAпровідна світова асоціація видавців газет та новин, закликає народних депутатів України проголосувати 2 жовтня за відкликання запропонованих змін до Карного кодексу та Карно-процесуального кодексу, які можуть ввести кримінальну відповідальність за наклеп, що може каратись ув’язненням до п’яти років.

Свобода слова та висловлювань, разом із відсутністю можливості бути заарештованим та ув’язненим для журналістів, які пишуть на соціально чутливі та резонансні теми, захищаючи суспільство та громадян та діючи проти корупції та інших зловживань, має принципово важливе значення для розвитку вільних та незалежних медіа в Україні. Кримінальна відповідальність за наклеп перешкоджає виконанню цієї ролі, а її введення суперечить цілій низці міжнародних угод. Ми віримо, що виграш суспільства на протиставлення до можливої шкоди, нанесеній окремій особі, є адекватною та відповідною компенсацією в усіх доведених випадках наклепу.

Повернення кримінальної відповідальності за наклеп також вступає у протиріччя із позицією, яку задекларував Президент України Віктор Янукович під час проведення в Україні 64-го Всесвітнього газетного конгресу, де він публічно засвідчив, що метою українського уряду є побудова сучасної медіа системи в Україні та розвиток сильних, незалежних ЗМІ, які демонструють сталий розвиток. Відкликання пропозиції про введення кримінальної відповідальності за наклеп також є важливим з точки зору європейських інвестицій в розвиток в Україні.

Від імені видавців газет та новин світу, ми закликаємо народних депутатів України прийти на сесію до до Верховної Ради 2 жовтня 2012 року та підтримати проект Постанови Верховної Ради України №11255 від 25.09.2012 для того, щоб забезпечити українським журналістам гарантії та можливість відкрито повідомляти суспільству з усіх важливих та соціально чутливих питань, та допомогти розвитку вільних та незалежних медіа в Україні.

За інформацією звертайтесь:
Larry Kilman, заступник Генерального директора та Директор з питань комунікацій иа зв’язків з громадськістю, WAN-IFRA,
96 bis, rue Beaubourg, 75003 Paris France.
Tel: +33 1 47 42 85 07. Fax: +33 1 42 78 92 33. Mobile: +33 6 10 28 97 36.

Комментариев нет:

Отправить комментарий